En välskött ekonomi är basen för småbarnspedagogik, skola, äldreomsorg och hälsovård. Vi ska inte leva över våra tillgångar – utan hushålla klokt med de gemensamma pengarna. Då kan vi ta hand om dem som har det svårast. Det viktigaste av allt är därför att skapa förutsättningar för fler arbetsplatser och höja sysselsättningsgraden. Stora investeringar är inte en blankocheck från skattebetalarna. Projekten måste hålla budgeten. Vi kan inte acceptera överskridningar gång på gång. Vi måste kritiskt granska stadens investeringsnivå som i dag ligger kring en miljard euro per år. Jo, en växande stad måste investera men det får inte ske med en skenande låntagning som belastar dem som ärver notan - dagens barn och unga. Vi ska inte höja kommunalskatten och hålla fastighetsskatten rimlig. Jag säger också nej till en ny landskapsskatt. Den skulle öka totalskatteuttaget och vi vet att det redan nu är dyrt att bo och leva i Helsingfors.
Ett av våra stora problem är att vi har många långtidsarbetslösa och unga arbetslösa. Det är en mänsklig katastrof, som lätt medför utslagning. Det är också ekonomiskt ohållbart. Vill vi ha fler jobb behövs det fler entreprenörer och företag som vågar investera och nyanställa. Helsingfors behöver en aktiv näringspolitik och stadsplanering för att stöda företagandet. Staden ska vara smidig och obyråkratisk gentemot företagen och också fördomsfritt pröva nya grepp. Vi behöver ett tydligt servicelöfte om hur länge olika processer får ta.Helsingfors ska vara en hållbar turiststad som lockar till sig besökare som vill uppleva vår unika huvudstad. I turistbranschen finns potential.
Vi måste satsa på kvaliteten inom äldreomsorgen, så att seniorerna kan känna sig trygga. När orken eller viljan tryter måste det också finnas en reell chans att få en plats på ett serviceboende, inte minst för den växande gruppen minnessjuka. Ingen får lämnas ensam. Det förebyggande arbetet och samarbetet med civilsamhället är viktiga ingredienser i en aktiv vardag. De äldre är en samhällelig resurs!
Helsingfors ska erbjuda sina invånare det bästa av hälso- och socialhälsovård med fungerande vårdkedjor, egenläkare och smidiga tjänster. Den mentala hälsan ska vara ett prioriterat område och vi ska satsa på det förebyggande och tvärsektoriella arbetet så att tjänsterna finns lättillgängliga och i tillräckligt god tid.HUS står för landets främsta medicinska expertis och dess finansiering måste säkras. Staten måste ta ett större ekonomiskt ansvar för dess unika kompetens och service.
Kultur och idrott är viktiga delar av vårt vardagliga liv. Biblioteken är en del av bildningsidealet. Det är bevisat att kultur i en vid bemärkelse och ett socialt liv gör att vi mår bättre och lever längre. Kulturen är en del av vår mentala försörjningsberedskap och resiliens. Den har också en viktig sysselsättande effekt och hela evenemangsindustrins betydelse för näringslivet och servicebranschen kan inte underskattas. Partnerskapsmodeller där det offentliga, tredje sektorn och privata möts är nutid. Helsingfors satsar starkt på kulturen och idrotten. Svenska Teatern och Helsingfors stadsteater är nationella kulturinstitutioner med stor betydelse för staden och dess självbild. Det breda teaterfältet i staden bidrar till den kulturella mångfalden.
Vi kan inte vänta när det gäller klimatet. Det behövs åtgärder nu. Vi måste bygga klimatsmart, mera trä än betong, satsa på utsläppsfri trafik och förbättra infrastrukturen för nya generationens bilar med bland annat fler laddningsstationer. Helsingfors energi- och värmeproduktion ska vara fossilfri och därför behövs små modulära kärnkraftverk (SMR).
Vi ska vara positiva och öppna när det gäller det svenska. Vi har utmaningar när det gäller hur tvåspråkigheten omsätts i praktiken, speciellt problematiskt är det inom äldreomsorgen och sjukvården. Vi måste få en attitydförändring till stånd. Genom tidig planering där de två språken beaktas, språkutbildning för personalen och ett målmedvetet politiskt arbete över partigränserna ska vi bli bättre när det gäller tvåspråkigheten i vår huvudstad. Svenskan ska vara levande i staden och stadens förvaltning.
Vi behöver arbetskraftsinvandring och vi ska satsa på integreringen, som ska finnas också på svenska, och motverka segregation. Detta kräver särskilda satsningar på stadsdelar och skolor som har utmaningar. De som kommer från andra länder till Helsingfors för att studera ska lockas att bli kvar här, vi är föregångare när det gäller att erbjuda dem praktikantplatser bland annat inom social- och hälsovården. Helsingfors står upp för minoriteter och jobbar systematiskt för att staden är en trygg och dynamisk plats att bo i oberoende av kön, sexuell läggning, etnicitet eller andra bakgrundsfaktorer.
Högklassig och avgiftsfri utbildning och småbarnsfostran är basen för Finlands framgång. Den genererar kunskap, förhindrar utslagning, minskar de sociala klyftorna och är den bästa förebyggande verksamhet man kan tänka sig. Vi ska ställa höga krav på oss själva när det gäller kvaliteten och utbudet av tjänster på utbildningssidan. Vi ska inspirera de innovativa och hjälpa de svaga. Närdagis och närskoleprincipen måste fungera också på svenska. Våra skolor och dagis ska renoveras och byggas till så att det finns plats för alla och att arbetsmiljön är trygg och hälsosam. Vi måste ha konkurrenskraftiga löner och rimliga boendekostnader så att staden är en attraktiv arbetsgivare. Vi ska införa servicesedlar inom småbarnspedagogiken så att utbudet av aktörer kan bli mångsidigare via bland annat tredje sektorns aktörer. Arbis är ett viktigt svenskt rum med mångsidig kursverksamhet som är en del av vårt bildningssamhälle.
Stadsplanering är aldrig okomplicerat då flera intressen ska jämkas. Vi behöver nya bostäder, men också grönområden, öppna tillgängliga stränder och områden för affärsverksamhet. Detta måste vara ledstjärnan i all planering. Vi ska respektera kultur- och byggnadsarvet, och planera mer unikt. Mindre ”copypaste-lådor” – mer människoanpassat och byggnader som passar in i miljön. Vi ska inte göra om 60- och 70-talets missar. Vi ska satsa på smidig kollektivtrafik och planera trivsamt kring stationer och hållplatser. Vi ska renovera gamla och slitna metro- och tågstationer. Det underlättar människornas vardag, skapar trygghet och är bra för klimatet. Tung trafik måste flyttas under jord, dvs i tunnlar så mycket som möjligt. Jag stöder varmt tanken på en Centrumtunnel. Den skulle ge möjlighet att utveckla staden mer fotgängarvänligt och skapa smidighet. En tunnel från Västra hamnen till Västerleden behövs. Helsingfors centrums livskraft och tillgänglighet måste säkras, staden måste föra en aktiv dialog med områdets företagare. Vägtullar behövs inte i Helsingforsregionen.Bilism är inget brott. Vi ska sluta ställa trafikformer mot varandra. Många av oss är ”blandanvändare”. Jag kör själv bil då det behövs, men promenerar gärna, använder spårvagn dagligen, metro varje vecka och cyklar då och då. Alla trafikformer har en plats i Helsingfors och behövs i en levande stad. Bland annat därför är det galet att stänga av biltrafiken på Brunnsgatan. Orimliga höjningar av priset på boendeparkeringen är inte acceptabelt. Undermålig snöröjning får inte finnas i Helsingfors. Vi ska inte förbjuda förbränningsmotorer i Helsingfors centrum utan via morötter stöda övergången till fossilfri trafik. Vägarbeten ska koordineras så att (samma) gator inte rivs upp hela tiden.
Mår Helsingfors bra, mår Finland bra. Helsingfors måste få särskild uppmärksamhet och också prioriteras nationellt. Vi kan inte acceptera att Helsingfors bestraffas för att staden har ekonomin i balans inom social- och hälsovården.